In grote stappen door de historie
Er zijn aanwijzingen dat reeds in de achtste eeuw na Christus in Budel een kerkje was. Een aantal keren in de historie zijn er zeer grote veranderingen doorgevoerd.
8e eeuw Budel moet tussen 700 en 800 al een houten "missiekerkje" rijk zijn geweest. Vermoedelijk op de plaats van de huidige kerk. Het is niet bekend, hoe lang dit kerkje dienst heeft gedaan en welke vernieuwingen het heeft ondergaan.
1000 Een magisch jaar. Jaartallen krijgen vaak een magische betekenis, hoe onzinnig dit ook is. Tegen het jaar 1000 heerst de algemeen verspreide volksmening, dat de wereld zal vergaan. Hetgeen dus niet gebeurde. De fatale datum eenmaal gepasseerd, breekt in heel Europa een grote bouwdrift los. De kerken die men bouwde, werden opgetrokken in steen.
1100 Omstreeks het jaar 1100 bouwt Budel een eenvoudig stenen kerkje zonder toren, met kleine rondboog-raampjes. Eén rechthoekige beuk met uitspringend koor. Deze kerk vallend onder het Akener Maria-stift gaat ook Onze-Lieve-Vrouwekerk heten. Of "Visitatie" er al meteen of later aan is toegevoegd, is niet bekend.
1350 Het eenvoudige romaanse kerkje wordt vervangen door een gotisch gebouw met middenschip, twee zijbeuken en een brede lage toren met kleine spits. Dit gebouw zal met de nodige veranderingen en herstellingen bestaan tot 1910.
1505 Een bende Geldersen, die vanuit Roermond opereert, steekt de kerk in brand.
1507 De kerk is weer opgebouwd.
1522 Wederom wordt de kerk opgebouwd. Wat deze wederopbouw noodzakelijk maakte is onbekend.
1559 Het bisdom 's-Hertogenbosch (behorend tot het aartsbisdom Mechelen) wordt opgericht. De kerk wordt van private kerk een gewone parochiekerk.
1566 De beeldenstorm. Het interieur van de Budelse kerk wordt vernield en verbrand.
1589 De kerk wordt voorlopig hersteld.
1618 De kerk wordt definitief hersteld mede dankzij een gift van het kapittel van Aken. Dit Akener kapittel is overigens ruim 800 jaar lang in het bezit geweest van de kerkelijke tienden en inkomsten van Budel. Uit akten blijkt tevens dat Gastel in al die eeuwen parochieel tot Budel behoorde.
1648 De vrede van Munster: de kerk komt in handen van de hervormde gemeente. De parochianen van Budel en Gastel kerken dan deels bij de paters Minderbroeders in Weert, deels in Hamont en deels in de zogenaamde "Grenskerken" zoals bij "de Grashut" en in "het Weerderhuis".
1798 Ten tijde van de Franse overheersing wordt de kerk teruggegeven aan de katholieken, die er echter nog niet in terugkeren tot op 9 november 1800 een wervelwind de grenskerk bij de Grashut doet instorten.
1800 De schuurkerk van Budel in de Nieuwstraat werd in 1800 door een storm verwoest. De katholieken nemen na herstel de kerk weer in gebruik.
1853 Verbouwing aan de kerk, waarbij de torenspits verandert in een mooie peervormige gebogen spits.
1902-1904 Eerste fase van de bouw van de huidige kerk, de oude kerk blijft staan. Alleen de toren wordt gedeeltelijk afgebroken. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de aannemer C. Mestrum (Venlo) onder verantwoordelijkheid van architect Caspar Fransen (Roermond) in opdracht van pastoor Th. van Bergen.
1910-1912 Tweede fase van de bouw van de huidige kerk. ...Zie ook Waarom zo'n grote kerk?... |